top of page
Writer's pictureEva Tombak

Įcentristai ir išcentristai

Vilniuje, Kalvarijų gatvės porinėje pusėje, gyveno išminčius. Išminčius gyveno sename name, pusrūsyje, tad pro savo langą galėjo matyti tik pravažiuojančių mašinų ratus. Visos mašinos važiavo į vieną pusę — į centrą.



"Visos mašinos važiuoja į centrą", — pagalvojo išminčius. Ši mintis jam patiko ir ją pakartojo garsiai: "Visos mašinos važiuoja į centrą!"


Išminčius surinko savo mokinius, susodino juos ratu, pakėlė pirštą į dangų ir paskelbė: "Visos mašinos važiuoja į centrą!"


Mokiniai iš pradžių nuščiuvo, o vėliau pradėjo džiaugsmingai šaukti, ploti ir juoktis iš laimės.

"Kokia geniali mintis! Mes visi tai matėme, tačiau niekas nepastebėjo! Tai pakeis žmonijos gyvenimą! Šlovė mūsų Mokytojui!" — krykštavo mokiniai.

Mokinius taip sujaudino mokytojo atskleista tiesa, kad jie nusprendė nuo šiol vadintis -„įcentristais“.


O neporinėje Kalvarijų gatvės pusėje gyveno kitas išminčius. Jis taip pat gyveno senojo namo pusrūsyje ir matė tik pravažiuojančių mašinų ratus. Visos mašinos, kurių ratus matė kitas išminčius, važiavo iš centro.


„Visos mašinos važiuoja iš centro!“ — dingtelėjo išminčiui. Jis surinko savo mokinius ir iškilmingai jiems paskelbė šį nušvitimą.


Mokiniai buvo taip giliai sužavėti mokytojo minties gilumu ir paprastumu, jog tuoj pat pasivadino - „išcentristais.“


Įcentristai ir išcentristai visi kaip vienas buvo geri ir nuoširdūs žmonės. Jie visi norėjo laimės žmonijai, o juk laimę neša tik teisingas mokymas. Todėl tiek vieni, tiek kiti pradėjo skelbti savo mokymus ir ieškoti pasekėjų.


O kadangi tiek vienų, tiek kitų mokymas buvo vienintelis teisingas, tarp įcentristų ir išcentristų užsiplieskė karas, kuris vyko iš esmės socialiniuose tinkluose. Ir prasidėjo: vieni kitus agitavo ir motyvavo plačiau atsiverti pasauliui, atsikratyti senų stereotipų ir priimti tiesą tokią, kokia ji yra.

O siekdami sustiprinti savo pozicijas ir atremti priešininkų argumentus, vieni kitus vadino debilais, vatnikais, fašistais ir žydais (beje, kartais pataikydavo).

Vieniems šis karas kainavo sveikatos, kitiems šeimos, tretiems karjeros. O Kalvarijų gatvės gyventojai nieko nepastebėjo.


Teksto autorius Viktoras Tombak


0 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Comments


bottom of page